onsdag 18 maj 2011

Operera bakfull

En vän tipsade om en märklig forskningsrapport:
En grupp irländska forskare har utfört en studie där åtta bakfulla manliga kirurgstudenter fick operera i en simulator. Slutsatsen blev att omåttlig alkoholförtäring dagen före en operation verkar kunna försämra kirurgers förmåga att operera.

Nähä?

Jag känner mig en smula matt. Min första tanke är: Men herregud – det finns väl inga kirurger som super dagen innan en operation?

Av någon anledning förutsätter jag att ingen är så dum. Speciellt inte den intellektuella eliten, som ju läkarna får förmodas tillhöra. Självklart kan man inte dricka alkohol – helst inte ens ett glas vin – före operation!

Och omåttlig alkoholförtäring... Plötsligt växer misstänksamheten i mig: Varför kom de ens på tanken att studera detta?

Det kanske trots allt existerar. Ja, kirurger är människor. Ja, kirurger får dricka alkohol. Men NEJ, kirurger som ska skära i andra människors kroppar får minsann inte vara fullt så mänskliga. De måste faktiskt ha lite högre standard. Man kör inte full eller bakfull, därför att man riskerar andra människors liv. Samma gäller förstås för en kirurg. Kära nån, jag skulle inte ens vilja jobba med mina fysiska behandlingar bakfull, trots att de inte ens är invasiva!

Det handlar om respekt för andra.

Jag måste trots allt hoppas att den här undersökningen bara var någon sorts kul grej. Att det inte fanns någon verklighetsbaserad problemformulering. Då blir det bara lite märkligt, att man får ta forskningsmedel till ett sådant projekt.

Visst är det att sparka in öppna dörrar – för tusentals kronor. Det är lite upprörande. Men hellre det, än att bakfulla kirurger verkligen är ett reellt problem...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar