torsdag 5 maj 2011

Bokföring

Det är ett uselt system, varken mer eller mindre.

Bokföringen är uråldrig. Dubbel bokföring uppstod i 1300-talets Italien, och sedan dess är systemet nästan oändrat. Bakgrunden var att ägarna till ostiniefararna skulle hålla koll på att besättningen inte skulle luras och sälja saker vid sidan om.

Vilka andra saker som uppfanns på 1300-talet har vi fortfarande i bruk?
Jag kan inte komma på någon.
Ja, hjulet, möjligtvis, men det har ju utvecklats en del med luftslang och gummi och så.

Bokföringssystemet är inte bara gammalt, det är dåligt också.
Det är omständligt, tar mycket tid från produktion och är kostsamt.
Tänk att vi har en hel yrkeskår som bara håller på med att skriva ner och flytta siffror på papper! Det är ju helt absurt.

Det är faktiskt så dåligt konstruerat, att revisorer inte ens begriper sig på det. Ja, varför skulle de annars vägra ta ansvar för de bokslut de gör?
Har du läst en revisorskommentar på ett bokslut någon gång?
Det är en uppvisning i smitning och faktiskt riktigt roligt. "Det har såvitt jag kan se inte förekommit några olagligheter"... "enligt mina stickprovskontroller uppförts enligt god redovisningssed"... "utifrån mitt begränsade ansvar"...
Ha! Inte alls: Härmed garanterar jag att detta är rätt. Nehej – för det behöver inte revisorn göra. Han eller hon är ålagd att göra ett visst arbete och skriva en kommentar (vilket man betalar 2000 kr/timme för), men ansvar behöver revisorn inte ta. För om det är några felaktigheter är det ÄGAREN som åker dit. Oavsett om denne har bokfört eller inte haft en susning om hur det har gjorts.

Att vara revisor måste vara världens bästa jobb. Man tar jättebra betalt för att göra ett jobb, och om man inte gör det rätt eller bra, så är det någon annans fel!

Men visst förstår jag hur det har blivit så här.
Det är för att bokföringssystemet suger.

Nej – fram för mitt och makens radikala förslag:
1 Skippa pengar och kontantbetalningar, bara kort eller faktura.
2 Skippa moms och arbetsgivaravgifter och skatt. Bara bestäm hur mycket av våra pengar som staten ska ha (i dagsläget mellan 40 och 70%, beroende på om det är arbetskraftsintensiv verksamhet eller ej).
3 Vi redovisar sedan vad vi har sålt för och betalar in 50% av det. Resten får vi disponera hur fan vi vill.

Hepp!
Enkelt.
Och TÄNK så många människor som kunde sluta ekonomia och gå ut i arbetslivet och faktiskt bidra till utveckling och produktion!

Fast det kanske är så det är tänkt...
Kanske behåller man det här gamla systemet för att hålla folk i sysselsättning.
Kanske är det egentligen ett gigantiskt arbetsmarknadsprogram.

2 kommentarer:

  1. Okej, om det nu är så illa... kom med konkreta förslag på förbättringar istället för trams. Många av dina inlägg är endast gnälliga utan förslag på förbättringar och jag tycker att det har blivit värre på sista tiden... synd för mycket av det du skriver om är viktigt.

    SvaraRadera
  2. Trams? Jag är helt seriös!
    Tror det skulle fungera alldeles utmärkt.

    Men allt ligger förstås i betraktarens öga... :)

    SvaraRadera