tisdag 17 maj 2011

Idrottsarenor

I Växjö bygger man för fullt på Arenastaden. Det är en ny ishall, en ny fotbollsplan och lite annat smått och gott.

Jag förundras.

När det gäller sport finns det alltid pengar.
Är det för att människorna i beslutande organ är sportintresserade?

Jag tänker på Ullevi. Göteborg hade sitt (gamla) Ullevi. Det var inte direkt proppfullt vid matcherna, men det var hyfsat välfyllt. Gemytligt, trevligt. Så fick man för sig att bygga ett nytt Ullevi. Jättestort.

När Nya Ullevi stod klart, insåg man snart att det inte blev så bra att spela fotbollsmatcher där. De stackars åskådarna fyllde inte ens nedersta delen av läktarplatserna, och den gemytliga stämningen försvann. Färre och färre dök upp till evenemangen.

Så det blev bara att flytta tillbaka till gamla Ullevi. Nya Ullevi används numera främst till konserter, t ex när U2 och Madonna kommer till Sverige. För mig, som är kulturnörd, känns det roligt. Eftersom det alltid är så svårt att få fram pengar till kultur, är det ju förträffligt när kulturen liksom "ärver" av sporten! Hi hi - vilka fick glädje av skattepengarna till sist? :)

En rolig detalj i den här historien är att Ullevi gick sönder under Bruce Springsteen-konserten. Den var inte byggd för att så många människor skulle hoppa i takt.
Nä – den var ju byggd för fotbollskillar... :D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar