måndag 2 maj 2011

Deklaration

Det är en sorglig tid, tiden inför deklarationsinlämnandet.
Då sitter man ner med sina papper och tittar på hur ekonomiåret har sett ut.

Det är därför i april varje år som jag inser hur lurad jag är.

SÅ mycket pengar har jag jobbat ihop i min verksamhet. Tiotusentals, hundratusentals kronor, som jag har kämpat för. Bakom varje krona ligger svett, arbete, spända muskler och hårt jobb.

Och SÅ mycket pengar tar staten.

Kvar blev en tummetott. Eller knappt ens det. Det blev nog faktiskt knappt ens en garnände kvar. För när man kollar på momsen, skatten, arbetsgivaravgiften, de egna insättningarna i verksamheten och ser vad som står på slutraden, så ser det väldans ynkligt ut.

Här har jag gått omkring hela året och i min enfald tyckt att jag bidrar till samhället, gör en insats och faktiskt klarar mig själv. I bokslutet syns det tydligt att så inte är fallet. Hur jag har kunnat äta och betala mina räkningar är en gåta!

Och för att göra denna fina lilla deklaration måste jag:
A Bokföra hela årets alla inköp och fakturor.
B Göra årsbokslut
C Skriva ner siffrorna i tre bilagor förutom deklarationen
D Sammanföra allt i deklarationen

Myndigheterna vill att vi ska deklarera via nätet.
Det kan de fetglömma, säger jag!

Om jag ska vara tvungen att sitta med vartenda papper från hela året, sortera i datumordning, sätta bokföringsorder framför, bokföra på två konton (debet och kredit så fint) och skriva ut grundbok och huvudbok i pappersformat (ca 40 sidor papper som ska sitta i en pärm), då får de faktiskt min deklaration på papper.

Ja, jag vet att det är mer besvärligt.
Så länge bokföringen är så jädra omständlig, och jag måste lägga en massa tid på den, så får Skatteverket vara så goda och jobba lite extra de också.
Ändra systemet, så lovar jag att deklarera via nätet.
En liten, stilla protest... Aktivt ickevåldsmotstånd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar