fredag 6 maj 2011

Farliga eller helt verkningslösa terapier?

Det är roligt att läsa forskningsrapporter om alternativa behandlingsmetoder. I många olika aspekter är det spännande...

Jag hörde precis talas om en undersökning där man menade att akupunktur var helt verkningslöst. Man kunde sticka nålarna fel och ändå få resultat. Och då drog man slutsatsen att akupunktur bara är placebo! Hi hi hi... "Det fungerar fast man inte gör perfekt – då måste det vara fusk." Det tycker jag är jättekul!
Kanske är det något helt annat som påverkar. Till exempel att den mottagande kroppen vet vad som är fel och vad som behöver rättas till? Stimulansen kanske leder rätt ändå? Eller att den som sticker tänker på vad som skall hända och påverkar resultaten på det viset? I teknikerna jag arbetar med är tanken oerhört viktig. Visst kan vi förändra resultatet med tanken!

Och visst är det lite konstigt att man känner ett behov att undersöka akupunktur och akupressur fortfarande. Det finns otaliga undersökningar som visar på framgångar. (Det är ju därför – pga den överväldigande bevisbördan – som svensk sjukvård tog till sig denna teknik för ett tiotal år sedan. Man resonerade "ja, om så många blir bättre, så får vi väl göra det, även om vi inte begriper hur det fungerar".)

En annan rapport skrev att akupunktur orsakade mycket skador, bland annat punkterade lungor! Punkterade lungor? HA HA HA HA HA HA HA
Inte för att jag på något sätt är en expert, men har de aldrig sett en akupunkturnål? Och vet de inte att nålen sitter typ en millimeter in? Jag skrattar ihjäl mig. Jag tror inte att man kan punktera en lunga med en sådan nål hur man än försöker. Hålet blir ju så litet, så litet... Det läker ihop typ direkt när man drar ut den. Och jädrar vad man skulle behöva ta i för att ta sig igenom hela huden, ev fettlager, förbi revbenen och vidare in genom lungsäck och lunga.

Nä, ibland tror jag att de är riktiga skojare, de där forskarna.

Märkligast för mig är ändå är att man inte förstår att det kanske krävs andra mätmetoder. Om man ska mäta energiterapier, kanske man först måste lista ut vad det är för energifält de arbetar i och hur den energin kan mätas?

Men vad vet jag – en liten terapeut?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar