fredag 1 april 2011

Färdiglagad mat

Många av oss vet att vi ska undvika färdiglagad mat. Men varför, det har vi inte riktigt klart för oss. Då vi inte har alla fakta på hand, händer det att vi faller till föga och köper något prefabricerat.

Därför kommer här lite information om vad som finns i färdiglagad mat (även en hel del restaurangmat):

• Transfett
Transfett är alltså vegetabiliskt fett som upphettats till alldeles för höga temperaturer, samt behandlats kemiskt för att bli fasta (exempelvis margarin, flytande margarin). De tillsätts i färdigmat, eftersom de behåller sin form i mikrovågsugnen och eftersom de ökar produktens hållbarhet. Tyvärr är transfett farligt för våra kroppar! De är aggressiva mot våra blodkärl, skadar kärlväggarna. För att laga de skador som transfetterna river upp, kommer kolesterolet och försöker lappa. (Och det är dessa kolesterol-plåster som läkare/forskare har sett i hjärt- och kärlsjukas blodkärl.) Transfett ökar alltså förekomsten av kolesterol, inte tvärtom. Ända till nu har kolesterolet fått ta hundhuvudet – men äntligen har forskare förstått hur det hänger ihop: Kolesterolet är ingen bov, det är transfettet som är det.

• För mycket socker och salt
I färdigmat är det nästan alltid för mycket socker och salt tillsatt. Socker är dåligt för kroppen av flera skäl, bland annat för att det går åt vitaminer när det ska brytas ned. Salt är – som vi alla vet – giftigt i stora mängder. Vi ska äta max ca 2 g salt per dag för att må bra och snittar idag i Sverige på 11 g.

• Tillsatser
Färgämnen, förtjockningsmedel osv kan vara nog så artificiella och skadliga för kroppen, men värst tycker ändå jag att natriumglutamaterna är. Smakförstärkare. De finns i nästan all färdigmat, i buljongtärningar, i pulversåser, i pulversoppor, i köttbullar, även i skinka... Kända hälsorisker: Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter. Kan vara ohälsosamt för småbarn. Man vet också att det finns ett samband med övervikt, dvs att människor som äter natriumglutamat är fetare än de som inte gör det. Se upp för "natriumjäst", samma sak under annat namn.

• Mikrovärmd
Ofta ska den färdiglagade maten värmas i mikron. I mikron skakas maten, vibrerar, till värme. Då skakar proteinerna sönder. (Det är därför man inte kan köra ägg i mikron.) Vitaminerna sitter med proteinbindningar och skakar därför sönder. Olika forskargrupper säger olika saker, men klart är att mellan 30 och 97% av vitaminerna förstörs. Nu forskas det en del på vad mikron gör med fettet i maten också (man misstänker att det är något liknande), men ännu har i alla fall inte jag sett något färdigt. Även många restauranger använder mikron, både till att tina och att tillaga och värma.

• Sönderlagad
Mat ska hanteras varsamt. Den ska inte hettas upp till för höga temperaturer, för då bildas akrylamidliknande ändar på både kolhyderat- och fettmolekyler. Kokas den i vatten, lakas stora delar av vitaminerna ut i vattnet (50-75%). Äter man soppa eller gryta, så får man ju i sig "spadet", men vanlig kokt potatis t ex är ganska näringsfattig efter kokning.

Att jag sedan propagerar för att man endast ska äta KRAV-odlad mat talar också emot den mesta färdigmaten.
Nej, för en bättre hälsa: Laga din egen mat! En matlåda behöver inte vara krånglig. (Men det tar vi en annan gång.) Och du kan äta den kall (kanske med varmt te till) eller värma den på kokplatta/spis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar