onsdag 6 april 2011

Aha-upplevelse

"När du berättar hur det hänger ihop, tänker jag: Aha – det förklarar ju allting!"
(Sagt på en kurs i Rörelselära, som jag höll i.)

Jag bugar och tackar allra ödmjukast.
Men egentligen är kroppen hiskeligt logisk och lätt att förstå sig på. När man väl har fått redskapen, vill säga! Det härliga är att man ganska snabbt – ibland på bara en timme – har med sig de första redskapen för att börja förändra och förstå.

Och så kände jag också, när jag i min tur fick lära mig sambanden. Trots att det är så grundläggande kunskap, är det inte många som kan. Jag, som var dansare, hade minsann sökt över halva världen efter den – och fann den i Växjö! (Ungefär som Barbapapas sökande efter en Barbamama.) De fantastiska sjukgymnaster som lärde mig grunderna i läran om kroppen, eller funktionell rörelseanalys, heter Zeljka Celegin och Anna Kimming.

Jag kände AHA och ÅHÅ och NÄMEN OJ. Och inte en gång. Nej nej – trots att jag var dansare (och på något sätt proffs på att röra mig), visste jag inte ens hur man står. Ännu mindre hur man går! Rätt, vill säga.

Min tacksamhet är djup för allt jag har fått lära mig. Det är verkligen livskunskap! Och ända sedan dess (1998 tror jag), har jag utvecklats och lärt mer. Fantastiskt! Det finns så mycket mer att lära kring kroppen! Bara jag är ute och går, upptäcker jag fler fantastiska saker i vårt naturliga och korrekta rörelseschema. Det är vackert!

Jag önskar att jag fick lära ALLA detta.
Eller åtminstone alla idrottslärare, danslärare, läkare och sjukgymnaster.
Det är ju inte raketforskning – men VÄLDIGT användbart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar