tisdag 12 mars 2013

Slut i rutan

När man är utbränd, vidbränd, trött eller bara har låg energi, känner man hur saker och ting tär på krafterna. Det känns mycket tydligt, för när energin är slut så faller man i koma.
Det är precis som om någon drog ur sladden.
Ingen energi, ingen aktivitet.
Slut i rutan blir det.

Skillnaden mot friska människor, är att de vidbrända inte har några reserver. När dagens energiintag har gått åt, så finns det inget att hämta i skåpet. Man kan jämföra med en människa som har överutnyttjat sin ekonomi. Han som har använt mer pengar än han har, har levt på kredit så länge att han gick i konkurs. Därefter beviljas inga krediter – han får leva ur hand i mun.

Så är det för den som har överutnyttjat sin energi också.
Man har en påse med energi för varje dag, och när den är slut så är det slut.
Då går det inte att "bita ihop" eller "kämpa på": Det är slut.

Man har ingen energireserv.

Samma sak kan gälla tankar och ord.
Ett visst antal tankar per dag, ett visst antal ord.
Har man otur, så tar de slut redan vid lunch.
Ett tecken på att de är på väg att tryta, är att händiga ord som "nyckel" och "kuvert" försvinner och man får göra hitte-på-ord av de begrepp man har kvar: "Låsgrunka" och "pappers-vik-påse". Strax därefter tar orden akut slut. Då får man nöja sig med att lulla runt med en tom skalle och ljuda "öööh" och "naaaa". I bästa fall kan man peka och grymta.

Hur man fyller på?
Inga klurigheter: Äta, sova, vila, andas, motionera, gå i naturen.

Och även om både den trötte och de omkring kan tycka att det är hur tråkigt som helst, så finns det inga genvägar. Tröttheten visar ingen som helst hänsyn. När den slår till, så tar allt slut. Koma, medvetslöshet – man är helt borta. Icke kontaktbar, omöjlig att väcka, och när man vaknar är man desorienterad, lite ledsen och rädd. Det är en helt annan sak än att "somna på soffan" lite mysigt...

Det är bara att gilla läget.
Acceptera det som det är just nu.
"Just nu behöver jag äta", säger jag.
"Just nu måste jag sova".
Rakt på sak. Ingen prutmån. Det är bara så det är.
Det är bara att omfamna det.
Slut i rutan. Det är okej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar