lördag 5 maj 2012

Mc Donalds - barnmisshandel?

Jag erkänner: Jag är näringsfascist.

Det har blivit så, eftersom jag gick ner mig och räddades tillbaka av extrem näringsjakt och kosttillskott. Och för att mitt äktenskap räddades på kuppen, samt att båda barnens hälsa har förbättrats hur mycket som helst.

Totalt näringsfixerad och ytterst intresserad av kost, med andra ord.
Därför är jag medveten om att jag är längst ut på skalan i detta.
Jag förstår också att många tycker annorlunda än jag.
(Ni behöver alltså inte hetsa upp er. Det här är bara MIN tanke.)

Ok, är ni beredda? Här kommer den:
Att ta sina barn till McDonalds – kan det jämställas med misshandel?

INGEN kan ha undgått "Supersize me". Mannen som åt McDonalds-mat i en månad och nästan strök med på kuppen. I Sverige gjorde Paolo Roberto om samma bedrift med samma resultat, vilket de flesta också vet om. Att Linköpings Universitetssjukhus gjorde om experimentet med 40 unga studenter, vet däremot inte alla. Det experimentet fick avbrytas i förtid, eftersom försökspersonernas allmänhälsa var så nedsatt att det inte var moraliskt och medicinskt försvarbart att fortsätta.

McDonaldsmat är alltså giftig.
Inget tvivel om det.

Undersökningar visar att den typen av snabbmat ökar förekomsten av depression med 25%. Det är även signifikant förhöjda risker för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och allergier, men där har jag inga siffror.

Att vuxna människor ändå väljer att äta där må väl vara hänt. De har väl dödslängtan.
Men att utsätta barn för detta – varför?

Jag väljer att tro att folk inte vet.
Att de inte gör informerade val.

Och invändningen: "Det är väl inte så farligt någon gång ibland" köper jag inte. Jag hade köpt den ifall samma barn hade fått hemlagad grönsakssoppa, quinoa och fisk hemma alla andra dagar, men så är ju inte fallet. Gorbys panpizza, pasta, pommes frites, korv och köttfärs på längden och tvären är alltför vanligt. Och det innehåller i stort sett lika mycket skräp som McD-mat. Så det handlar inte om "någon gång ibland".

Undersökningar visar att genomsnittsbarnet äter pasta 6 gånger i veckan.
Rekommendationer från kostkunniga är 1 gång/vecka.
Samma genomsnittsfamilj äter köttfärs 5 gånger i veckan.
Rekommendationen från kostkunniga är... 1 gång/vecka, såvida färsen är KRAV. I annat fall helst inte alls.
Hur ofta äter denna familj fisk?
Inte ens en gång i veckan, vilket är 3 gånger mindre än rekommendationen.

Är det vår uppgift som föräldrar att ta reda på fakta?
Ja, när vi inte kan lita på våra gamla kunskaper.
Och informationen går ju knappt att undgå idag, med Anna Skipper m fl andra matprogram.

Och visst är det lite konstigt att man gör mer research när man ska köpa en bil än när man köper mat till sina barn...

2 kommentarer:

  1. Johan Tennbäck7 maj 2012 kl. 13:03

    Tråkigt att du tycker så! Ämnet som filmen ”Supersize me” berör, övervikt och fetma, är en viktig samhällsfråga som det inte finns några enkla svar eller lösningar på. Det handlar främst om individens eget ansvar att hitta en balans mellan hur mycket man äter och hur mycket man rör på sig. I filmen ”Supersize me” äter Spurlock under en månad mer än den dubbla mängden kalorier (mer än 5000 kcal) per dag jämfört med vad som är normalt för vuxna män enligt näringsexperter, samtidigt som han medvetet slutar att träna och rör sig mycket litet. Självklart är ett sådant experiment ohälsosamt och skadligt, oavsett var och vad man väljer att äta.

    Det finns andra filmare som Soso Whaley som, helt på eget bevåg, gjort en liknande undersökning att äta på McDonald’s under 2 x 30 dagar, men med en normal mängd kilokalorier per dag för en vuxen kvinna och viss motion. Hon gick ned i vikt med totalt drygt 8 kilo.

    Hos oss kan man välja mellan över 400 olika menykombinationer, bl a serverar vi kött, fisk, vegetariskt, pommes frites, morötter och många olika drycker. Många av Happy Meal-alternativen är dessutom enligt tallriksmodellen. Det finns således något för alla. I vår Allergiguide kan du se exakt vad all vår mat innehåller och i vår Balansguide kan du sätta ihop din meny så den passar dina förutsättningar. Du hittar dessa på vår hemsida och i vår mobilapp.

    Vänliga hälsningar
    Johan Tennbäck, kommunikationsavdelningen McDonald’s Sverige

    SvaraRadera
  2. Nu pratar jag inte om energivärde i meningen "kalorier". För mig är inte "smal" samma sak som "hälsosam".

    Jag tänker på de små byggstenarna: Vitaminerna, mineralerna och antioxidanterna. Med livsmedelshanteringen, de höga tillagningstemperaturerna och tillsatserna (salt, socker, smakförstärkare) blir snabbmaten farlig.

    Ingenting i era menyer passar mina förutsättningar, eftersom de är: KRAV-odlat, närproducerat och vänligt hanterat och tillagat.

    Tack för omtanken, dock!

    SvaraRadera