måndag 14 maj 2012

Mätbar hälsa

Hur mäter man hälsa?
I vår naturvetenskapliga värld vill vi gärna ha absoluta mått, mått som kan bevisas och göras om. Vi får förstås lite problem med större begrepp, som hälsa, i detta.

För att mäta det, måste man först definiera det.
Vad är hälsa? Jag vet inte. Min tanke är att det måste handla om upplevda begränsningar på något vis.
Om en förkylning hindrar en från att jobba, är det väl ohälsa.
Om migränanfallet gör att man missar konserten, är det ohälsa.
Upplever man att man inte når ner för att knyta skorna, borde det klassas som ohälsa.

Men att inte kunna se utan glasögon – är det ohälsa?
Nej, inte som vi tänker idag.
Jag är dock inte helt säker... Det är givetvis ganska lätt åtgärdat, glasögon eller linser, men egentligen...

Jag har fått höra att jag drar allting till näringsnivån.
"Enligt dig beror ju ALLTING på näringsbrist." Nej, det vill jag inte påstå. Däremot blir det MÄTBART i näringsbristen.

Hur uppstod problemet?
Ja, det beror minsann på.

Ta t ex en depression, säg en utmattninsdepression. Hur uppstår den? Genom att man inte lyssnar på sina signaler, att man inte värdesätter sig själv nog att säga nej eller vila, att man vill prestera max hela tiden, att man inte respekterar kroppens behov. Bakom detta ligger förstås uppfostran/uppväxt, livspåverkan – och i någon mån gener. Men vad händer i den här processen? Jo, vi börjar äta snabbmat och stressmat (processad mat, tillsatser, socker), så vi får i oss mindre näringsämnen där. Sedan sover vi mindre/sämre, vilket också kostar näring. Dessutom blir vi stressade när vi försöker göra för mycket, och stress kostar mycket mer näring. Så vi får in mindre och tar ut mer från näringskontot. Det går ju bara ett tag – sedan är vi bankrutta! Och då kommer en massa symptom: Trötthet, värk, nedstämdhet, ångest...

Depressionen blir mätbar i näringsvärdet.
Beror den på näringsbrist? Nej, inte egentligen. Åtminstone inte alltid. De bakomliggande orsakerna är helt andra. Men alla depressioner, oavsett om de har startat med hårt arbete, sorg, trauma eller något annat, går att MÄTA i näringsvärdet.

Och första steget för att ORKA BÖRJA JOBBA med de bakomliggande orsakerna, är att få tillbaka en hyfsad näringsstatus. Hävdar åtminstone jag. Hur ska man annars kunna göra de förändringar som måste göras? Vi måste stoppa i energi och byggstenar, så att vi kan börja bygga en ny grund att stå på.

Så på något sätt kokar det ihop sig till näring på slutet.

Och oavsett vad man tittar på – högt blodtryck, allergier, koncentrationssvårigheter, magproblem – så är näring en god start. Börja med att skaffa förutsättningar för förändring, och gör sedan nödvändiga förändringar.

Så tänker i alla fall jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar