torsdag 17 maj 2012

Kollektiv censur

I stora delar av världen råder det fortfarande censur i media. Det är egentligen inte så länge sedan som vi hade det även här och i grannländerna.

Idag ser vi det som en självklarhet att kunna uttrycka oss hur vi vill. I och med internet, bloggar och egna hemsidor, har det blivit ännu mer lössläppt.

Men nu har något spännande inträffat: Någon sorts kollektiv censur.
Folk begränsar varandra.

Jag tänker på en bild från USA, tagen 9/11, som inte har kunnat publiceras förrän nu. Vad i all världen ser man då? Jo, man ser folk som solar och mår bra vid motsatta stranden av Twin Towers. De vet antagligen inte vad som har hänt, men man ser röken av katastrofen i bakgrunden.

Den bilden upplevdes alltså som så provocerande av "folk" så att den inte publicerades. Att livet gick vidare, att katastrofen inte omedelbart var en katastrof för alla – det var provokationen.
Spännande...

Och på internet är det privata företag som sätter gränserna och censurerar. YouTube har sin policy: Naket ryker direkt, men folk som bryter nacken eller gruppvåld är ok. Facebook har sin policy, som bygger på att vanliga människor som du och jag får anmäla en bild eller en person som "olämplig".

Det är en otroligt märklig utveckling.

Kommer vi att förvalta det arvet? Eller kommer det att bli "Flugornas herre"?
Och kommer det att smitta över på fler medier?
Den svarta tårtan tycker jag är ett sådant exempel, där "folkets röst" skriker högt utan att sätta sig in i frågan.

Den som lever får se...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar