fredag 4 maj 2012

Rätten till deltid

Jag lyssnar (ibland) på politiker. De säger spännande saker.

Den ständiga propagandan för heltidsarbete är en av dessa.
"Rätten till heltid" lyfter man från olika partier lite då och nu.
Jag undrar när det kommer en politiker som pratar om "rätten till deltid".

Personligen tycker jag att det vore betydligt sundare.
Jag har lite svårt att förstå varför vi ska jobba (eller förbereda oss för eller ta oss till jobb) i stort sett alla vakna timmar på dygnet.

Att politikerna vill få ut oss i förvärvsarbete, är ju begripligt.
De vill att vi ska förtjäna en inkomst, så att det blir mer skatt till staten.

Men det är dålig samhällsekonomi att låta alla arbeta 40 timmar i veckan.
Jo, det hävdar jag bestämt.
Jag är övertygad om att samhället hade mått bättre av att vi tog hand om oss själva, varandra och våra barn mer. Många sjukdomar skulle förhindras (framför allt stressrelaterade sjukdomar och övervikt) och många människor – inklusive barn – skulle må mycket bättre.

Vi får ju inte glömma att jobb bara handlar om försörjning.
Det egentliga livet, det är det som pågår vid sidan om.
Allt det viktiga.

Våra sociala åtaganden, kärleken, den personliga utvecklingen, barnuppfostran – det är väl det som är viktigast? Eller tänker vi helt enkelt olika där?

Jag förstår helt enkelt inte vitsen med att lägga 10 (eller mer) timmar om dagen på själva försörjningen. Ska vi sedan sova 8 och äta lite, så blir det max 2 timmar kvar till annat. På dessa ska vi umgås, skjutsa barn till träningar, ta hand om vårt hem och oss själva. Känns inte riktigt genomförbart.

Försörjningen är till för att ge oss mat och husrum. Om det krävs att vi jobbar stenhårt hela tiden, så kanske vi har lite för höga krav. Då tänker jag att man i stället kan se över sina utgifter och rätta mun efter matsäck.

Givetvis tänker inte alla som jag. Men mina likar finns också! Och jag tycker att vi har rätt till deltid. Idag finns alldeles för få jobb för oss. Bara inom vård och omsorg hittar man deltidsjobb. Givetvis skulle det kunna finnas deltidsjobb inom alla branscher!

Så jag säger: Upp till kamp för rätten till deltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar