onsdag 1 juni 2011

Sommarnöje

Det är ett ord man inte hör så ofta nu för tiden: Sommarnöje.
Folk åker i stället till "landet" eller till "stugan". Förr hette det att man hade ett sommarnöje i stället, det vill säga ett ställe dit man åkte på sommaren och var nöjd.

Så fint!
I mina öron låter det så sekelskiftesromantiskt.
"Vi har ett sommarnöje utanför Växjö." Visst låter det härligt?

Jag känner att det vackra ordet är bortglömt och behöver få nya användningsområden.

Vad sägs om att ha "sommarnöje" på verandan i stället för fredagsmys?
Alltså när grillmaten är uppäten och man sitter kvar på verandan/uteplatsen och dricker upp det sista och njuter av sommarkvällen – det kan det väl betyda?
Så kan barnen ropa när man hämtar på fritids och dagis: "Mamma, ska vi ha sommarnöje i kväll?" Och på reklamen kan de sjunga "nu är det sommarnöje, hoppas inte föräldrarna stör".

Eller så kan det vara när man åker på olika typer av utflykt. Till exempel när staborna sätter sig på en filt i en park. Eller när man åker till havet, men inte vill bada. Vi åker på sommarnöje. "Ska du med på sommarnöje?" Förresten tycker jag att det kan gälla för oss som bor i hus också. När vi går ut i trädgården och bara sätter oss i gräset och bara är, lyssnar på fågelkvittret och ser humlorna surra runt.

Jag tycker bestämt att sommarnöje måste vara helt svettfritt och utan ansträngning. Det kan inte vara att rensa ogräs eller springa en halvmil. Och det måste ha med natur, gräs och vind att göra.

Fördelen med att tolka om ordet såhär, är att man kan ha sommarnöje en helt vanlig sommarkväll, även om man har jobbat på dagen. Eller ta sommarnöje en stund på helgen. Bara sitta någonstans i sommaren och vara nöjd, helt enkelt.

Sommarnöje.
Själva ordet får mig att andas lugnare och må bättre.
Jag tror jag ska försöka få till mycket av den varan under de kommande tre månaderna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar