onsdag 29 juni 2011

Näringsforskning som inte når fram

Det forskas mycket om näring världen över. Även i Sverige har vi fina studier, exempelvis från Karolinska, Linköpings Universitet och Lunds Universitet.

Vi har studier som visar att det är absolut nödvändigt för barn att dricka fet mjölk, eftersom lättmjölk ger D-vitaminbrist och mjölkfettet är bra fett som motverkar hjärt- och kärlsjukdomar. (Birgitta Strandvik vid Göteborgs universitet.) Ändå rekommenderar Livsmedelsverket lättmjölk till skolbarn! Läs mer:
Sanna Ehdin

Andra studier visar att om gravida kvinnor äter Omega 3 som kosttillskott under graviditeten, så minskar antalet födoämnesallergier. Dessutom är Omega 3 bra mot diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och ADHD. Trots detta varnar många barnmorskemottagningar gravida för Omega 3-tillskott.
Omega 3

Ytterligare studier visar att vi har en akut D-vitaminbrist i Sverige, trots tillsatser i lättmjölk och mjöl. Andra studier förklarar orsaken: D-vitamin måste komma med fett (är en fettlöslig vitamin) för att kroppen ska ta upp den! Därför fungerar inte lättprodukterna. Ändå går inga rekommendationer ut till allmänheten att ta D-vitamintillskott.
D-vitamin

Vi vet också att prefabmat, mikrovärmd mat och snabbmat skapar sjukdom. Både i filmen Supersize me och i studier vid Linköpings universitet skapade snabbmaten redan på en månad oerhörda hälsoproblem. Den senare studien fick faktiskt avbrytas pga alltför stora risker för deltagarna (svenska studenter). Ändå går fler kommuner ifrån mat lagad på skolan/dagiset/ålderdomshemmet till förmån för cook-and-chill, dvs prefabmat som värms i mikro på plats.
Supersize me
Äkta vara

Det är katastrof att våra ansvariga myndigheter inte läser den utmärkta forskning som finns! Personligen tror jag att det är marknadskrafterna som spelar in... När det finns pengar att tjäna, spelar folkhälsan mindre roll helt enkelt.

Men var och en av oss kan bilda oss själva! Tack vare internet och offentlighetsprincipen kan vi ta reda på det vi behöver veta för att vi ska kunna äta gott och vara friska. Det måste bli ett slut på medicinering för åkommor som bara beror på näringsbrist. Vi dömer ut våra barn med olika bokstavsdiagnoser, när de skulle kunna självläka med rätt kost och kosttillskott.

Tipsa alla du känner om dessa länkar, läs på forum. Skicka vidare! Vi måste ta saken i egna händer om vi inte ska duka under.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar