måndag 30 januari 2012

Sååå PC!

Så låter vårt nya uttryck här hemma.
Det beskriver något som är tattigt gjort, klantigt utfört, icke genomtänkt och fult. (Nu säger min man: Du kan inte lägga ut det där inlägget, Karin. Vi får inga vänner kvar. Det där är vad alla Mac-ägare tänker, men ingen säger. Men jag framhärdar. Så här tycker jag. Det är ingen sanning, ingen behöver tycka likadant, men JAG tycker så. Åter till uttrycker: Såååå PC.)

Detta för att jag precis har fått min andra PC i livet, på mitt jobb. Efter att ha haft Mac i 25 år (jo, det är sant) så kan jag inte upphöra att förvånas över PC-världen.

Hur kan man göra något så användarovänligt?

Här kommer några av mina synpunkter:

När datorn startar, varför ska jag trycka ctrl+alt+delete för att starta? Vad sägs om att ha en knapp för detta - lämpligen en som heter "start"?

När man sedan har kommit in i datorn, varför är det bara en ful bild över hela skärmen? Varför i hela fridens dar ska jag behöva klicka en gång till, nere i ena hörnet (på en käck Start-knapp) för att få upp några menyer och kunna göra några val?

Varför är det så dålig upplösning på skärmen? Varför är bokstäverna taggiga och fyrkantiga? Det ser ju ut som 1986!

Varför låter knapparna på tangentbordet så mycket och fult? Klickeliklickeliklonk. De är obekväma, de måste tryckas ner jättelångt (gör att det går långsammare att skriva), ljudet är gammalt. Och de lyser inte.

Alla ljud, när man öppnar program osv - vem har designat dem? Är han döv? De är platta, har ingen klang, är stressande (fel frekvenser och tempi), ospännande och omysiga.

Och skrollfunktionen... Både plattan och den lilla knoppen är så tröga. Inget flyt. Det går långsamt.

Att öppna dokument tar lång tid. Att flytta dokument tar lång tid. Att starta program tar lång tid.

Varför kommer det konstiga varningsmeddelanden hela tiden? Det poppar upp en ruta med Warning något. Jag springer och hämtar en kollega eller min make - hjälp! De säger "äh, klicka dig bara förbi den, det är inget viktigt". ?!?

Och när jag trycker på stäng av, så måste den fråga: "Vad vill du göra nu? Logga ut, starta om eller stänga av?" STÄNGA AV! Det var det jag klickade på. Idiot.

För mig känns det som om PC-datorer är byggda av medelmåttor som inte har några som helst ambitioner att göra bättre. De är nöjda, försöker inte utvecklas. Saker och ting bara är som de är. Och saker och ting är dumt konstruerade, ogenomtänkta, trötta, utan kvalitet och i total avsaknad av känsla. Totalt okreativt gjort.

Men till PC:ns försvar: Den har gjort det möjligt för den stora massan att skaffa dator, eftersom dessa företag pressade priserna. Och jag kan förstå att man köper en PC om man är fattig eller det är den första burken. Ungefär som man köper en Volvo 240 som första bil. Den rullar och den är billig.

Att företag däremot väljer att använda PC är för mig en gåta. Hur kan man vilja att ens personal förlorar i snitt 1,5 timme om dagen i arbetstid, jämfört med Mac? Det är ju jättedyrt! För att inte tala om den makt som IT-avdelningarna får, eftersom allt är så tattigt byggt så att vanliga människor måste ha hjälp med allting. Billigare i inköp, men dyrt i längden. Dumsnålt i mina ögon.

Det är bara såååå PC!

3 kommentarer:

  1. Hahahaha!! När jag jobbade i IT branschen så SÅG man också tydligt vem som sålde PC och vem som sålde Mac. PC=kostym. Mac= träskor och t-shirt.
    PC är logisk och matematisk. Mac är kreativ. Ungefär som vänster och höger hjärnhalva antar jag:-)

    SvaraRadera
  2. Vilket betyder att jag är totalt styrd av vänster hjärnhalva då... :)

    SvaraRadera