lördag 10 september 2011

Frisk som en nötkärna

Förr tyckte jag att det var ett märkligt uttryck.
Nu tror jag att jag förstår!

I nötter (nötkärnor) finns ju så mycket nyttigheter! Det är ju rena vitamin- och mineralbomberna.

Hasselnötter, valnötter, cashewnötter – rena hälsokosten.
Men det ska vara de oskalade, orostade, osaltade. De man knäcker själv eller som åtminstone har det tunna skalet kvar.

Och så alla frön! Mandel, pinjefrön, pistagenötter (som egentligen är frön). Vilken kur mot förkylningar... Berocca, släng dig i väggen.
Och jordnötterna, som är en baljväxt (typ ärta). Jättefina – om de har skalet kvar och är råa.

Nötter innehåller också fin-fina fettsyror, de bästa man kan få från landmaten. Fortfarande regerar omega 3 från havet, den passar bättre i vår hjärna, men valnötter kommer näst.

Nötter och frön håller sig länge och lämpar sig för lagring. Dock inte jättemånga månader, för då härsknar fettet i dem.

Ett bra mellanmål: En näve nötter och frön. Kanske blandade med lite KRAV-russin. Eller torkade blåbär. Ger jättemycket energi (av den bästa sorten) och en vitamin- och mineralkick. Lätt att ta med sig, lätt för barnen att fixa själva, kan till och med stå framme. Nötter har alla fördelar!

För länge, länge sedan lärde en klok man mig en förkylningskur:
Mandel, morot, apelsin och makrill.
Vitaminerna D, E, C, A och omega 3.
Fantastiskt bra.

Fast då gäller det ju att man petar i sig det varje dag.
Och att det är KRAV-odlat och snabbtransporterat.
Nötter och frön, däremot, kan ju faktiskt skördas mogna i en annan del av världen och skickas till oss.

Och det är ju inte konstigt att nötter och frön är så bra.
Tänk att varje frö och varje nöt innehåller all information till ett helt nytt träd eller buske. De måste ju ha väldigt mycket vitaminer och mineraler för att kunna starta växtprocessen – det enda som tillförs i början är ju vatten!

Det är lyxmat, kärnmat.
Vi ska känna tacksamhet för att vi får äta det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar