söndag 15 april 2012

Fusket bakom Melodifestivalen

Varför dyker det inte upp några nya artister och låtskrivare i Melodifestivalen?
Och är varje års startfält verkligen de bästa låtarna som Sverige kunde uppbringa?

Här kommer förklaringen!

Varje år kommer det in ett antal amatörbidrag, inskickade av glada musiker och sångare som har lagt sin själ, tid och pengar i sina bidrag. Vi kan säga att det är 2500 st.

Dessa bidrag delas i fem lika stora högar, dvs 500 st i varje. Varje sådan hög med amatörbidrag delas ut till fem skivbolag, stora aktörer på marknaden. Dessa har fått i uppdrag av SVT att sålla bland amatörbidragen för att hitta bidrag med "professionell" kvalitet.

Haken är bara, att efter att dessa skivbolag har plockat ut de bästa amatörbidragen ur sin hög, så ska de komplettera med sina egna bidrag och skicka alla dessa till SVT. Ju fler amatörbidrag de skickar vidare, desto sämre chans har därför skivbolagets egna artister/låtskrivare/producenter. Gissa om skivbolagen väljer att inte skicka vidare några amatörbidrag... De skickar därför in sina egna bidrag och menar att dessa var de mesta professionella låtarna.

Därför kan G-son ha 5 bidrag i olika deltävlingar.
Därför kommer inte fler okända artister/amatörer med.

Av de bidrag som de fem skivbolagen har lämnat in, väljer sedan SVT ut startfältet. Det sker genom jurygrupper för första gallringen. Sedan är det Christer Björkman & Co som väljer i slutänden.

Så egentligen kunde man göra det enkelt för sig och säga att det är en sluten tävling för Sveriges fem största skivbolag. Amatörer och andra musiker göre sig icke besvär.

Men hur blir man ett sådant skivbolag som får välja ut (och också skicka in sina egna bidrag)? Kan man inte starta ett skivbolag och ansöka om att få vara med och gallra? Nej, det finns en liten hake. För att kunna vara med, måste du ha haft minst en låt med i Melodifestivalen redan!

Sisådär, där täpptes den lilla luckan igen också.
Makten finns hos de som redan har mycket och som vill ha mer.
Och de får det.

När det sedan kommer till röstningar och sådant, så köper varje management bakom artisterna (skivbolag och agenter) ett visst antal röster. Det är tillåtet. Ingen har väl råd att satsa så mycket pengar att man är säker på att vinna, men röstningspengar på 500.000 kr är inte en ovanlighet. Det får man ju igen ifall låten vinner – eller bara spelas flitigt på radion. Det är helt enkelt en investering.

Så att som privatperson rösta, är bara att ge mer till de som redan har.
Visst kan man stötta sin favoritartist, men det spelar ingen större roll i sammanhanget.
Det är pengarna som styr: De som har råd att satsa, vinner.

Så går det till i Public Service-TV!
Märkligt att våra skattepengar ska gå till det...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar