torsdag 20 september 2012

Socker

Jag tycker att det är beklämmande hur vi har börjat tro att socker är en naturlig del av kosten. Det gör mig arg.

Nu blir det ett militant kost-Hitlerinlägg...

Socker är giftigt.
För det första förbrukas mängder med vitaminer och mineraler när sockret ska brytas ner. För det andra belastas levern (nästan) lika mycket som av alkohol. För det tredje ger det osunda sockertoppar, då vi blir hyper, och jobbiga sockerdalar, när vi blir deprimerade och lättstötta. För det fjärde är det mycket, mycket beroendeframkallande.

Jag är 41 år.
När jag var liten, hade vi en annan syn på socker. Jag drack inte läsk förrän jag var 13 år (utom någon enstaka gång, då jag blev bjuden). När vi började dricka läsk, var det en 33 cl hallonsoda som delades på tre. Om det fikades, fick vi saft och två-tre mariekex. Godis åt vi på lördagar, och då kanske en tablettask och en halv chokladkaka. Glass fick vi på söndagar som efterrätt: Vi delade 0,5 l på fyra.

Idag äter många barn godis, kakor och glass varje dag.
På riktigt.

De äter enorma mängder också.
Och dricker läsk TILL MATEN.
Helt absurt.

De flesta vuxna idag gör sina barn till sockernarkomaner.
Barnen klarar sig inte utan socker! De måste ha sötade flingor, kräm, sött på mackan, sött efter maten, sött mellan målen, sött i glaset och sött på kvällen. Och så lite extra sött på fredagsmyset och lördagen.
Föräldrarna tycker att det är ok.
"Ja. vi gillar att fika" säger man och skrockar.

Man hör inte så ofta: "Vi gillar att knarka."
Eller: "Jag super gärna mitt barn under bordet."
Ändå är det lite samma sak.

Levern förstörs. Näringsbrist uppstår: Inflammation i muskler, leder och depression. Allergier, stelhet, muskelvärk, huvudvärk, trötthet, sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter, infektionskänslighet.

Är det detta vi vill ge våra barn?

Eller oss själva?

"Man måste ju få belöna sig lite ibland."
Ja, det kan man väl få göra. Men då tycker jag att man ska jämföra kakan med en grogg. De tillfällen då man tycker att det skulle gå att säga "man måste ju få belöna sig med en grogg", så kan man väl välja socker i stället.
Om man är fullt medveten om att man sänker sig själv – och tar ansvar för det.

Men alla som har inflammatoriska sjukdomar – reumatism, depression, allergi, fibromyalgi, muskel- eller ledinflammationer – borde låta bli. Det är samma sak som för en lungcancerpatient att röka. Totalt galet.

Socker är endast naturligt i frukt, bär, rotfrukter och bröstmjölk. Det naturliga sockret finns i fina förpackningar, med vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer.
Då får vi så mycket mer än socker! Och sockerdosen blir mindre.

Jag är inte sockerabsolutist. Inte alls.
Men jag väljer mina tillfällen.
Och jag vet vad det kräver av mig i övrigt.

I framtiden, däremot, hoppas jag på att bli helt ren utan att sakna det.
Jag tror att det i grunden handlar om en beroendeproblematik. När självkänslan ökar, minskar beroendet och suget efter sött. Och jag ska jobba vidare med mig själv, tills jag förstår att jag är värd att inte äta raffinerat socker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar