fredag 27 april 2012

Ungdomar med sömnproblem

Härom dagen läste jag i tidningen att allt fler ungdomar lider av sömnproblem.

Stackare!

Det är minsann riktigt farligt att låta bli att sova. Kroppen klarar inte av det. Vi är faktiskt helt beroende av att sova. Vuxna människor behöver minst 7 timmars sömn VARJE natt för att fungera bra. Ungdomar minst 8 timmar, barn mellan åk 6-9 minst 9 timmar och skolbarn under det minst 10 timmar. Det är så det är.

Vad händer om vi inte sover?

Först och främst: Det sliter på organismen. Vår kropp är designad för att sova 1/3-del av livet. Om vi inte gör det, får vi större andel aktiv tid och blir livet kortare.

Sedan har vi reparationsbehovet. Varje natt, mellan ca kl 22 och 00, reparerar kroppen sig. Då byts slitna celler ut och kroppen fixar slitna funktioner. Om vi inte sover dessa timmar, blir det ingen reparation den natten. Och slitna kroppsdelar fungerar sämre. Till slut går hela organismen på halvfart, med exempelvis huvudvärk, muskelstelhet, andningssvårigheter som följd.

Lilla hjärnan behöver sova. Idag har vi under vår vakna tid galet mycket stimulans. Vi behöver verkligen all vila vi kan få! Annars blir vi retliga, trötta, får koncentrationssvårigheter och svårt att lära in.

Sömnbrist ger också näringsbrist i förlängningen. För om vi är vakna mer, behöver vi förstås mer näring. Detta för att vi utsätter kroppen för STRESS när vi inte sover, och stress konsumerar otroliga mängder vitaminer, mineraler och antioxidanter. Och vad får vi för symptom av näringsbrist? Ja, det beror på våra gener. Exempelvis kan det ge allergier, depression, ilska, ledvärk, muskelproblem, högt blodtryck, huvudvärk, koncentrationssvårigheter, yrsel, cellförändringar m m.

VI MÅSTE SOVA.
Varför kan vi inte det?
Ja, det kan man fråga sig.
Här kommer några anledningar:

1 Näringsbrist
Va? Men man FICK ju näringsbrist av sömnbrist! Japp. Men det fungerar åt andra hållet också. Har vi näringsbrist, så vill kroppen inte vila utan jaga. Stress uppstår och vi vaknar, redo att ge oss ut på näringsjakt.

2 För mycket stimuli
Om inte hjärnan får vila och varva ner på kvällen, blir det väldigt svårt att somna. Vi behöver kura skymning, helst utan TV och dator. Stilla prat, kanske läsa en bok, kanske lyssna på stillsam musik. Sedan kan vi sova!

3 Vi går och lägger oss på fel tider.
Vi ska lägga oss enligt våra klockgener. Vuxna mellan kl 22 och 23. Ungdomar mellan kl 21 och 22. Högstadieelever senast kl 21, mellanstadiet kl 20-21 och lägre åldrar senast kl 20. Annars missar vi sovtåget!

4 Vi gör för mycket.
För många järn i elden, för många måsten, för mycket arbete, för många fritidsintressen, för många relationer, för många prylar att underhålla, för mycket ansvar... Det gör att vi får svårt att koppla av. Och när vi inte kopplar av, somnar vi inte.

Så, för att få ordning på våra ungdomars sömnproblem behöver vi helt enkelt (?): Ge dem näring (gärna kosttillskott), se till att de har lagom mycket i livet, hjälpa dem att gå och lägga sig i rätt tid och stänga av datorn/TV:n minst en halvtimme innan sovdags.

Inte jättesvårt.
Kan vi klara det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar