söndag 8 april 2012

Generation Curling

Kärt barn har många namn: Generation Lust, Generation Curling. Eller helt enkelt Ungdomen Nu För Tiden. Och som alltid när man delar in folk i grupp, så finns det några som passar bättre in och andra som är annorlunda. Alla är alltså inte så typiska som jag beskriver nedan...

Men visst finns det en grupptrend som tidigare generationer (t ex Generation Plikt, som jag själv kommer ifrån) kan förfasa sig över.
Jag säger bara: Som man bäddar får man ligga.

Ett skolsystem (det förra) som lär ut att allas åsikter är lika viktiga (erfarenhet eller kunskap spelar ingen roll), att all lärdom utgår ifrån lust och att man kan be om mer hela tiden, resulterar förstås i en bortskämd generation.

De är inte så intresserade av att kämpa för något. Tar det emot, så får det vara.
De tänker väldigt individuellt, är inte intresserade av att bidra till samhället.
De har inget riktigt driv, räknar med att någon kommer att fixa allt till dem.

Jag hörde precis talas om en växande trend på arbetsmarknaden: Att ungdomar tar med sina föräldrar till anställningsintervjun! Herregud. Hade jag suttit som rekryterare där, så hade de fått gå hem tvärt.

Det är karaktärsdanande att arbeta med dessa ungdomar. De tycker att de är bra som de är och behöver därför inte prestera något. Alla typer av krav är "jobbiga" och lite "töntiga", fokus ligger på att vara med, inte att deltaga. Och alla vill ha specialförmåner hela tiden.

Men under allt det där, är de givetvis bra och trevliga människor.
Det blir bara ett hästjobb att skala bort alla laterna och plocka fram det fina under...
Jag förstår faktiskt varför arbetsgivare väljer bort dessa individer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar