lördag 19 november 2011

Innetemperatur

Det har hänt något med inomhustemperaturen sedan jag var ung.

När jag var liten, hade man alltid långkalsonger inomhus vintertid. Dessutom hade vi två tröjor (eller ett linne och en tröja). Ändå kunde man tycka att det var lite kyligt ifall man satt alltför stilla.

Det var 19 grader inomhus.

Inte bara hemma - nej, i skolan och på jobbet också.
19 grader var normaltemperatur inne.
Och folk förväntades klä sig efter det.

Idag är det banne mig 23 grader överallt. Minst. Och så klagar folk över uppvärmningskostnader! Det går ju inte ihop. Att bara värma hus en grad mer, från 19 till 20 t ex, är en enorm merkostnad. Tänk då tre eller fyra grader...

Dessutom är det halvbra för vår metabolism. Vi förbränner mindre när det är så varmt. (Kroppen behöver ju inte göra av med lika mycket energi för att hålla oss varma.) Vi tänker sämre när det är så varmt. (Koncentrationsförmågan är faktiskt mycket bättre i svala temperaturer.) Vi blir lojare och mindre aktiva när det är varmt. Att sova i så varmt är direkt tokigt, för då har vi svårare att hamna i djupsömn.

Varför har det blivit såhär?
Och varför låter vi det hända?

Kan det inte gå ut en rekommendation från något fint statligt verk, som ber oss sänka temperaturen hemma och på arbetsplatserna? För allas välmående och landets energianvändnings skull?

Hemma hos oss kör vi 19-20 grader. Envist.
Folk som kommer hit fryser, för de är vana vid annat.
Men vi trivs!

Ibland, när vi sitter för stilla, fryser vi också lite granna. Men då får man ta tillfället i akt och sitta nära någon annan, eller kura under en filt. Det är mysigt.

Testa att sänka temperaturen du med, och se om du mår bättre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar