onsdag 14 mars 2012

Go företagaren! Men vad gör polisen?

I vår lokala tidning läste jag i förra veckan en märklig artikel. Det handlade om en företagare, som under en längre tid hade varit utsatt för hot/utpressning och polisanmält. "Polisen hade inte tid" (gjorde INGENTING i fyra månader), så företagaren tog tag i hotelserna själv.

Företagaren gillrade en snillrik fälla och kunde ringa in vem som stod för de anonyma hoten. Sedan lämnade hon/han bara in allt bevismaterial jämte adress till förövaren. Polisen åkte dit och arresterade den kriminelle personen. (Det hann de tydligen med.)

Go företagaren!
Riktigt bra gjort!

Själv hade jag bara blivit skakis och förskräckt. Det hade minsann inte kommit ut några kreativa idéer ur min skalle... Och tänk att leva under hot i flera månader! Jag hade hatat varje dag.

Ska det behöva vara så?
Polisen "har inte tid" att ta itu med brott.
Ursäkta, men är det inte det som är deras jobb?

Vilka brott hinner de med? De bemödar sig ju inte med varken villainbrott, bilinbrott, bilstölder, stölder av mindre föremål, cykelstölder eller stölder kring hemmet (verktyg och utrustning t ex). Dessa brott gör de absolut ingenting med. "Ring försäkringsbolaget", brukar de säga och kommer inte ens och tittar.

Och tydligen hamnar hot också på den här listan. Vad mer? Bankrån, personrån, våld i hemmet? Eller är det prioriterade områden?

Mer och mer pengar går till polisen men det känns som om de blir mindre och mindre synliga. Fast det är nog olika från ort till ort. I Värnamo ser jag polisbilar varje dag. I Växjö har jag nästan aldrig sett en enda. Personligen tror ju jag att det är viktigt att polisen är synlig. Att bara åka runt i stan, eller stå parkerad på ett lämpligt ställe medan man promenerar runt, tror jag fungerar riktigt bra i brottsförebyggande syfte. Som en påminnelse: Vi finns här, så hitta inte på något dumt. Jag har många gånger upplevt hur väl det fungerar nattetid. Så fort en polispatrull dyker upp, slutar smågruffet i kön till nattklubben. Bra!

Om inte polisen syns innan det händer, och inte vill ta itu med brotten när de har hänt, vad återstår då? Medborgargarden? Ute på landet där jag bor, har vi en överenskommelse mellan grannarna: Vi spanar på varandras gårdar, skriver ner bilnummer på alla okända fordon och varnar varandra. Det är väl ganska rimligt - om än en smula främlingsfientligt - men vad mer kan komma att hända framöver? För mina jagande (och lite "high chapparall"-grannar) är det säkert inte långt till att ta bössan i egna händer om ingen polis finns att tillgå...

Jag tycker nog det är bättre att polisen gör detta.
Trots allt är det ju deras jobb.
Som vi betalar genom skattemedel.
Eller kan man gå ur polisen, precis som man kan gå ur svenska kyrkan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar