lördag 11 februari 2012

Rätt sorts

Allt i livet handlar om att välja rätt sorts.
Rätt sorts relationer, de som ger lika mycket som de tar.
Rätt sorts miljö, den som laddar batterierna.
Och rätt sorts mat, som ger allt det kroppen behöver.

Rätt sorts fett är väldigt viktigt.
Naturligt fett, och i rätt temperatur.
Olivolja, smör, sesamolja, kokosfett på burk - allt KRAV-märkt förstås.
Margarin; bordsmargarin, flytande margariner; är transfett och skadligt.
Nej, välj de naturliga fetterna, framtagna så naturligt som möjligt.
Men aja baja - inte hetta upp för mycket! Då blir även dessa skadliga.

Och fiskfett, dvs omega 3.
Fantastiskt för kroppen på så många sätt!
Absolut nödvändigt för vår hälsa, påstår många olika forskare.
Men det måste vara rent, inte fullt med miljögifter.
Tyvärr återstår endast ett fåtal fiskarter: Sill från västkusten, vildfångad lax (t ex chumlax) och makrill. Ostron och musslor också, från fria och rena vatten.

Det roliga med de här fetterna, är att man inte gärna äter för mycket av dem. Om vi tänker på olivolja i sin rena form - vem får i sig mer än en halv matsked åt gången? Och då tar jag i. Om man riktigt häller på olja på en macka eller en sallad, så kanske man lyckas äta max en halv. Och då är man garanterat mätt i flera timmar!

För det är ju det: De naturliga fetterna ger oss bra energi. Långsam, värmande och långtverkande energi.
De konstgjorda, industrialiserade fetterna (eller de alltför homogeniserade), ger oss inte den rätta mättnadskänslan. Inte heller går de att använda som bränsle, så de sätter sig. Antagligen på samma ställe som du.

Undersökning efter undersökning visar att de barn som äter lättprodukter är de mest överviktiga. Att barn som dricker lättmjölk löper mycket större risk för diabetes.
Ändå erbjuds lättprodukter i skolor och på dagis!
Det är en folkhälsokatastrof.
Är Livsmedelsverket så lättköpt att de är helt i händerna på branschorganisationerna? Kan de inte läsa själva?

Tack och lov kan vi välja själva.
Vi kan välja bort färdigmat, friterad mat och margariner.
Vi kan köpa smör, grädde, gammaldags mjölk, gammaldags fil och rysk eller turkisk yogurt. Fullfettprodukter som har en bra sammansättning för våra kroppar, eftersom de är NATURLIGA.

För det är just det: Vi måste välja RÄTT SORTS.
Och rätt sorts, är det som passar i våra kroppar.
Och vi är naturliga varelser, som är anpassade efter naturliga produkter.

Det spelar ingen roll att industrin har lyckats hetta upp fin naturlig olja till löjligt höga temperaturer, pytsat i en bunt kemikalier och lyckats få den att likna smör. Det är fortfarande inte smör. Och våra urgamla, naturliga kroppar kommer inte att känna igen det som smör. Kroppen tänker: "Hm, vad är det här? Det liknar fett, men är inte något jag kan ta upp. Jag vet inte vad jag ska göra med det. Bäst att lagra det, ifall jag senare kommer på hur jag ska spjälka det."

Tokigt.
Och det är givetvis ett resultat av ekonomiskt tänk:
Någon kom på ett sätt att tjäna pengar.

Men vet du?
Genom att välja rätt sorts, hjälper du industrin att ställa om sig. Till det som vi konsumenter behöver och vill ha. Till det som hjälper oss att hålla oss friska och gör oss glada.

Rätt sorts.
Välj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar