måndag 20 februari 2012

Rätt sorts: Träning

I serien "Rätt sorts" propagerar jag för att vi ska välja.
Inte bara klumpa ihop saker under en rubrik och tro att allt där är lika bra.

Rätt sorts träning, är givetvis en fråga om mål.
Varför tränar du?
Det är första frågan. Tränar du för att må bra, hålla dig frisk? Eller för att bli deffad och smal? Eller för att bli stark eller smidig?

För mig verkar det som om många blandar ihop att vara frisk med att vara smal. Så är det inte, det kan jag lova. Jag träffar många smala och deffade människor, som är oerhört sjuka och håller på att köra sin kropp i botten. I mitt huvud är det inte en bra väg att gå.
Givetvis kan man vara både smal och frisk, men det finns inget likhetstecken där.

Personligen tycker jag att det vi behöver mest av allt i vårt västerländska samhälle idag, är helhetsträning och avslappning. Yoga, Qigong, Tai Chi – eller varför inte Free Movement – är träningsformer som passar alla kroppar och åldrar. De har också den fantastiska fördelen att de tränar mer än den fysiska kroppen...

Vill man sedan bränna kalorier, så rekommenderar jag gång. Gå, gå, gå! Det är fantastiskt bra för kroppen. Vi är gjorda för att gå, upp till 2 mil om dagen. Vi är vandrare. Går man rätt, så släpper spänningar i rygg, bäcken, ben, nacke och axlar. Friskvård på hög nivå!
Tycker man att det går för långsamt eller inte är jobbigt nog, så kan man jogga eller springa. Om man tycker att det är kul och känns bra.

Vem är du? är andra frågan.
Hur gammal du är, i vilken form du är, vilken muskeltyp du har – ja, till och med vilken blodgrupp du har (påstår somliga) avgör vilken träning som passar dig bäst.

Två personer med olika förutsättningar som tränar samma sak, kommer att få olika resultat. För någon är det jättebra att köra stenhårda fyspass, för någon annan är det lämpligare med andningsövningar och stretching.

Känns det svårt att veta vad som passar dig?
Äsch. Jag tror att du kan känna det rätt bra – om du bara tillåter dig.
Lyssna inåt, så vet du vad som är bäst för dig!
Tar det emot, är det jobbigt i hjärtat, så är det inte rätt.
Motion ska vara kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar