tisdag 16 april 2013

Vad är rikedom?

Den frågan ställde man på seminariet "ett rikare liv". Det är bra. Man måste definiera målet för att kunna ta sig dit.

Jag kände att jag hade min definition klar:
Rikedom är att ha makt över sitt eget liv, att kunna välja, att känna att man själv håller i ratten på livets roadtrip.

Det är ju när man upplever att någon annan tar besluten åt en som man känner sig mest lurad och fattig. När man jobbar och jobbar men inte får något över. När man sparar i fonder som går omkull, för att någon idiot placerade pengarna fel. När man inte har möjlighet att välja semester eller morötter.

Rikedom är makt över valen.
I alla fall för mig.

Om man ska någonstans, är det alltid listigt att klura ut vart man är på väg.
Om jag vill bli rik på mitt sätt, handlar det alltså om att ta över rodret på det här skeppet som är mitt liv.

Innan man beger sig, är det klokt att ta reda på var man befinner sig.
Om man ska resa till Sjöbo, är det ju finemang att veta att man ska dit, men om man inte vet var man befinner sig är det lik förbaskat svårt att hitta vägen.

Jag kommer ihåg att jag sa det på ett jobb: "Om vi inte vet vart vi ska, och inte var vi är, är det väldigt liten chans att vi kommer dit vi vill." (De förstod inte vad jag menade.)

Så: Då är det klokt att tänka ut hur verkligheten ser ut här och nu. På vilka områden har jag uppnått mitt mål och är följdaktligen rik? På vilka områden har jag inte makten över mitt eget liv och mina val?

Först när detta är klart, kan man börja agera: Fundera ut hur de icke optimala områdena ska kunna kliva över strecket och bli rika. Och sedan sätta igång. För rikedom kommer inte bara till en – den måste bjudas in. Och det gör man genom att ta bort alla hinder, så att den bara kan rulla in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar