torsdag 21 februari 2013

Fria rörelser

Det är skillnad på rörelse och rörelse.

Vi har fantastiska kroppar som kan utföra en mängd olika rörelser och på olika sätt. Eftersom våra kroppar är snälla och flexibla, kan vi göra det mesta utan att bli skadade. Vi kan till exempel gå omkring i 40 år och belasta ryggen fel, utan att ha nämnvärt ont. Eller stå fel på fötterna, men ändå klara av att springa och sporta.

Vissa rörelser är lite farligare.
Det är de där som kräver så mycket mer av kroppen. Då det krävs att alla muskler, leder och senor samarbetar. Visst kan vi göra dem ändå, även om de inte är ergonomiskt riktiga! Då och då. Men inte för ofta, för då får vi slitage.

Och så är det de fria rörelserna, de som läker kroppen.
De är helt ergonomiska, utgår ifrån hur kroppen verkligen är konstruerad att röra sig. När man rör en axelled som det är tänkt att en axelled ska röra sig, händer något spännande: Kroppen minns. Den minns att nyckelbenet måste vara rörligt, att skulderbladet ska medverka i rörelsen, vilka muskler som ska arbeta, vilka blodådror som måste ha fritt flöde. Och även om vi har gjort massor fel innan, så sätter kroppen igång och fixar.

Att lära sig optimal hållning och optimal rörelse för kroppens alla leder är fantastiskt. Det innebär att man öppnar upp för en bättre kroppshushållning och mindre skador. Dessutom får vi ett bättre kroppsspråk och större harmoni. Ja visst! Andra ser att vi är friska och öppna. Vi själva känner skillnaden. Inget hokus pokus, bara bättre flöden.

Att dessutom göra optimala rörelser regelbundet, är rena hälsokuren. Givetvis är det allra bästa att alltid röra sig optimalt, men det kanske inte går. Vi kanske måste sitta för långa pass på den där skrivbordsstolen, eller ta på oss skor som inte riktigt svara mot fotens önskemål. Vi anpassar oss efter livet, men det tär en smula. Då är det härligt att kunna återställa kroppen genom fria rörelser! Det är som en "reboot", som en omstart för kroppen.

Rörlighet, rätt rörelsestart, lagom anspänning och flöde.
Det är grunderna för en fri rörelse.
Vill du lära dig mer?
Kom på en kurs i Free Movement!

Free Movement

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar