fredag 8 februari 2013

Erfarenhet och livsråd

En ung man kom till en terapeut på grund av livsstress.
– Jag gör allting "rätt": Jobbar, tar hand om min familj, tränar och reser. Ändå är jag inte lycklig. Vad är fel?

Den kvinnliga terapeuten tänkte lite och sa:
– Det är viktigt att du går på skogspromenader. Där kommer du att hitta svaret på dina frågor.

Den unge mannen var inte nöjd. Han ville ha svaren nu, ville veta mer, ville ha besked, ville ha konkreta tips. Varför skogspromenad? I vilken skog? Och hur kan det hjälpa honom?

Kvinnan sa inget mer. Den unge mannen gick hem, otillfredsställd.

Några dagar senare fann han sig ute på promenad. Ovanligt nog ledde stegen honom till skogen och några steg in bland träden tänkte han på terapeuten. Varför hade hon inte velat svara på hans frågor? När han gick längs med en liten sjö hörde han ett svagt rop på hjälp. Han följde ropet och hittade en äldre man, som hade halkat ner från stigen och stukat foten så illa att han inte kunde gå. Den unge mannen lyfte upp den äldre till stående och de började gå mot civilisationen, den äldre stöttad av den yngre. Det gick långsamt, och på vägen berättade den äldre mannen om hur det kom sig att han hade hamnat där, ensam. Om frun som hade gått bort plötsligt förra året, barnen som flyttat till andra landsändar, sparpengarna som hade rasat i värde så att han inte hade råd att resa och hälsa på barnen så ofta.

Den unge mannen slogs av en plötslig insikt: Det här kunde vara han själv om 40 år! Det var hit hans nuvarande leverne tog honom, om han inte ändrade sitt liv. Så han frågade den äldre mannen:
– Vad skulle du göra annorlunda om du fick chansen?
Den äldre mannen stannade, log och funderade:
– Jag skulle ta det lugnare, njuta mer och skratta oftare. Inte spara pengar, utan använda dem till att må gott i nuet. Jag skulle stanna upp mer, sitta ner oftare och bara lukta på vinden, vända ansiktet mot solen och lyssna på fågelkvittret. Mina barn skulle lära sig att det viktiga i livet är att njuta, inte att jaga framgång eller bekräftelse. Jag skulle kramas mer och lyssna bättre.

Den unge mannen tog till sig allt. Efter att ha hjälpt den äldre mannen till sjukhus, åkte den unge mannen till terapeuten och berättade allt.
– Visste du?
Kvinnan log och nickade.
– Men varför berättade du då inte bara vad jag behövde ändra på?

Hon tittade länge på honom och sa:
– Det är din resa. Du måste göra dina egna erfarenheter för att lära dig för livet. Svårigheten att ge någon råd är inte att se problem och lösningar. Svårigheten är att ge tillräcklig information för att du själv ska hitta din egen väg.
Kunskap kan bara komma av erfarenhet. Allt annat är information.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar