lördag 2 juli 2011

Förändring

Sverige är i särklass det mest förändringsbenägna landet i världen. När det gäller att lämna traditioner, då är vi först att släppa det gamla och gå mot det nya. Vi sneglar på alla andra och tänker att de är så framåt, men förstår inte att vi själva är långt före.

I Sverige är det bra att vara förändringsbenägen och flexibel. Innovativ, kreativ och entreprenöriell ska man vara. Det är inte så många som skulle skriva i sin CV att de är traditionella och eftertänksamma. Eller skylta med att de har invanda rutiner och gillar det gamla.

Egentligen är det ju ingen självklarhet att det ena är bättre än det andra. Helst ska vi väl ha både och i lagom dos! Både tradition och nytänkande, en stabil grund med lite utvecklingsvilja på toppen.

Annars blir det lite ostadigt. I Sverige är det ju så att vi springer på den nyaste bollen hela tiden. Det gör att vi har en något hackig och zick-zackande framfart.

Det finns hur många exempel som helst på det här.
I företagsvärlden går det trender i allt. Ta t ex management. Vartannat år är det en ny teknik som gäller och är den enda rätta. Då står just den listad i varenda platsannons och alla jobbar efter den. (Just nu är det LEAN.)
Eller matkultur. För tio-femton år sedan var det italienskt som gällde i alla hem. Sedan kom det indiska och tai, tätt följt av libanesiskt. Då skriver alla tidningar om det, ger ut recept på vardagsmat med tai-touch, lagar libanesisk buffe på TV och berättar om matupplevelser i den linjen. (Vad som är "inne" just nu har jag ingen koll på.)
Eller pedagogik i svenska skolor. Förut var det upprepning och härmande som gällde, katederundervisning. Därefter tror jag tema-tänket kom. Sedan sneglade man på Montessori och Waldorff, och så smög det sig in i läroplanerna. Kunskapssökandet och individualiseringen har regerat i några år nu.

Det är lite roligt.
Vi upptäcker "sanningen" hela tiden och lämnar allt gammalt bakom oss.

Jag tänker på alla roliga ortslogans: Expansiva Växjö, Offensiva Åseda, Nytänkande Nyköping och vad de nu skyltar med. Det är sällsynt med tradition och stabilitet i dem! Eller vad sägs om de här påhittade:
Tråckelboda. Vi gör som vi alltid har gjort.
Nyspång - stabilt och säkert.

Jag menar – om allt är dåligt, så bör ju allt förändras.
Men är det verkligen så vi har det?
Kanske skulle vi vara mer stolta över det gamla och fundera över förändringarna mer än en gång...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar