fredag 30 december 2011

Att reparera sin kropp

Tre saker är väldigt viktiga att komma ihåg när det gäller kroppen:

1 Den behöver ständiga reparationer.
2 Den är en gammal konstruktion.
3 Den är perfekt.

Varje dag slits delar av kroppen ut. Hornhinnan behöver ombildas tre gånger per dygn. Varje dag ska ett lager celler i tarmen bytas ut. Huden, vårt allra största organ, ömsar ett cellager varje dag och ett nytt cellager ska byggas upp underifrån.

Till det kommer muskelceller som har använts, kärl som behöver lagas, reparationer på organ som är lika gamla som vi själva... Kroppen har att göra.

För att reparera något, behövs reparationsmaterial. I kroppens fall är det vitaminer, mineraler och antioxidanter som behövs. Och då gäller det att vi har ätit hela spektrat just idag, att allt finns i systemet.

Vår urgamla kropp behöver gamla molekyler. Vi kan inte genmodifiera våra grödor och tro att de passar i våra kroppar. Inte heller kan vi stoppa i ämnen som är oidentifierbara eller giftiga, som transfetter eller miljögifter. Det går inte! De stör systemet. Därför är det rena grödor, på det gamla hederliga viset, som gäller.

För kroppen är perfekt. Given rätt förutsättningar, med rätt byggmaterial, kan den fixa det mesta på egen hand. I cellkärnorna finns reparationshandböckerna, alla manualer som behövs för att fixa, i vårt DNA.

När vi inte ger kroppen rätt förutsättningar, blir den sjuk. Då skapas allergier mot okända ämnen - t ex genmodifierat kött, då växer osunda celler ihop till tumörer, då upplever vi trötthet eller nedstämdhet eller smärta. Då har reparationsbehovet blivit så stort att kroppen har svårt att hantera det.

Då behöver vi extra hjälp.
Min tanke är att i första hand hjälpa kroppen genom att ge rätt förutsättningar: Näring, vila, ren miljö, motion. Har det gått för långt, så kanske man behöver annan hjälp. Behandlingar, mediciner, operation.

Och då får man välja efter eget huvud.

För egen del försöker jag numera hålla detta i minnet: Vi är skapta perfekta.
Och kroppens självläkande förmåga är enorm.
Börjar man skära och ändra och manipulera, så blir det förändringar. Innan man släpper in någon människa med kniv i sin kropp, eller kemikalier för den delen, så bör man vara helt övertygad om dess kompetens, tycker jag.

Det är inte många människor som jag litar på så mycket som jag litar på min egen kropp.

1 kommentar:

  1. vart är dina källor? antioxidanter används inte alls till att reparera och bygga upp.

    SvaraRadera