tisdag 18 oktober 2011

SUV - borde förbjudas.

Jag vet inte ens vad det står för. Statsurban våldsförare?
SUV. Den förkortningen får mig att gå igång...

Sport Utility Vehicle är väl den korrekta benämningen.
Behöver vi alltså använda jättestora bilar för att kunna sporta?
Förr i världen kunde en fempersoners familj åka till fjällen med en helt vanlig liten bil. Allt gick in utom skidorna, som fick åka ovanpå.

Idag behöver vi terränggående fordon i stan.
Betyder det att vi tycker att väghållningen har blivit väldigt dålig?

SUV-ar är tunga, onödigt stora, drar löjligt mycket bränsle, en fara för alla andra och onödigt terränggående. För ärligt talat: Vill man åka i oländig terräng så tar man inte SUV-en. Den är alldeles för dyr...

SUV-ar är hänsynslösa.
De förbrukar för mycket resurser och utsätter andra för fara.
Människor som kör SUV-ar är antingen hänsynslösa eller aningslösa. Eller oerhört statusinriktade.

I morse såg jag något som fick mig att le. En SUV som med sina superstora, superterränggående däck saktade ner och stannade (och därmed stoppade upp trafiken) – för att köra över en sänkt trottoarkant. Ha! Men halledosingen då... Var man lite rädd om den fina bilen, kanske?

3 kommentarer:

  1. instämmer till 100%, fjanteri är vad det är. Man sitter bra och man ser bra, är kommentarer man kan få höra. Sitter bra gör man i de flesta bilar nuförtiden och om alla körde normalstora bilar skulle man inte behöva sitta i en SUV för att se. Har kört mycket terrängfordon i riktig terräng - och det var inte med SUV:ar.

    SvaraRadera
  2. Ja du, med den logiken kan du förbjuda bilar överhuvudtaget. Man MÅSTE inte ha en bil heller, den är också farlig och släpper ut avgaser den med. Jag kommer nog köpa en SUV när jag säljer min sportiga BMW med onödigt stor motor. Det finns inget bättre än att sticka i ögonen på snittliga svensson med sina goody-two-shoes-åsikter om vad som är rätt och fel.

    SvaraRadera
  3. Egentligen innerst inne vet nog alla att det är fjanteri och onödigt och dåligt för säkerheten för oss andra och för miljön. Men ändå skall folk köpa en, antagligen för att de är rädda och måste skydda sig. Nu skymmer de sikten för oss andra med vanlig bil, vad skall vi göra? Vi tvingas nästan köpa en SUV med...

    Volvo's XC modeller är extremt tunga och dåliga för miljön. En XC60 väger ca 2 ton och lastar lika mycket som en Skoda Fabia som väger 1200 kg. Ingen verkar kritisk till att vikten på våra bilar ökar och därmed utsläppen. Fyrhjulsdrift och "skogsmulle" utseende är också helt onödigt. Det finns de som behöver fyrhjulsdrift, men då pratar vi nyttofordon.

    SvaraRadera