onsdag 26 oktober 2011

Aggressiviteten ökar

Vi lever i en märklig tid.

En Facebook-bekant berättade om en far som glömde sin dotter på en parkering. Han körde bara därifrån. Men han kom ihåg att koppla på släpet!
Mammor som glömmer bäbisar i bilar utanför jobbet, pappor som bara hämtar ett av två barn på dagis – det finns många historier.

Vad är det för värld vi har byggt? Är det verkligen rimligt att vi ska uppleva en sådan stress?

Aggressivitet och stress är vardagsmat och många är rädda varje dag. Rädda för chefen, rädda för att misslyckas, rädda för att inte svara upp mot förväntningarna, att glömma packa barnens matsäckar, att inte kunna betala räkningarna.

Rädsla och aggressivitet kommer av att stressystemet är på.
Fight and flight reaction, som det heter på engelska, slår på när vi har näringsbrist.
Trots att vi äter så mycket mat och har så gott om pengar, så är vi svultna på vitaminer, mineraler och omega 3. Galet!

När forskare i Storbritannien gav de intagna på ett ungdomsfängelse kosttillskott (vitaminer, mineraler, antioxidanter och essentiella fettsyror) så minskade våldsincidenterna på anläggningen med 25-33% på en månad. Fantastiskt! Men detta vet vi även i Sverige. Därför får fångarna på våra fängelser bättre mat än skolbarnen. Det är nämligen billigare att ge fångarna bättre mat än att anställa fler vakter...

Dessutom: Om de intagna hade fått vettig näring från början, hade de kanske aldrig hamnat där...

Jag blir mer och mer övertygad om att det största klyftan i samhället i framtiden, kommer att vara en näringsklyfta. De som når sin fulla kapacitet (har tillgång till hela hjärnan och kroppen samt slipper vara sjuka) och de som inte gör det.

Glöm sociala spektra...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar