fredag 17 maj 2013

Varför är vi svenskar så tröga?

När det gäller trender, musik, teknik och inredning, då är vi snabbast i världen på att anamma nyheter. Oavsett var de kommer ifrån – men allra helst om de kommer från det stora landet i väster, förstås.

Men så har vi det här med sjukvård och friskvård.
Och där är vi fasenimig trögast i världen.

Inte nog med att vi har slängt ut allt som vi någonsin kunde, i form av örtmedicin och bonnakurer.
Vi har dessutom fått för oss att det finns en överhet som ska få bestämma över vårt välbefinnande.
För de vet bäst.

När Socialstyrelsen säger "ät 6-8 brödskivor om dagen", så gör vi snällt det. För det var ju en statlig myndighet som sa, så det måste vara rätt. Att Socialstyrelsen aldrig, varken förr eller senare, har hanterat hälsofrågor bekymrar oss inte. Egentligen handlade hela den kampanjen om att bli av med ett enormt spannmålsberg, inte om vårt välbefinnande. Precis som "mjölk ger starka ben"-kampanjen handlade om att få fart på mjölkförsäljningen, för att stimulera den svenske lantbrukaren. Inte hälsa där heller.

När läkaren säger "det måste bli operation", så undersöker vi sällan andra möjligheter. Vi accepterar vårt öde, för läkaren vet ju bäst, och låter någon (som vi aldrig tar referenser på ens) söva oss och skära i oss. Herregud – vi gör mer research för att välja rörmokare! Hur många ber ens om ett andra utlåtande, dvs kräver att få träffa en annan läkare? Och hur många testar något annat som inte involverar invasiva ingrepp?

När regeringen säger "vaccinera er mot svininfluensan", så gör vi det utan att knota eller ifrågasätta. De som bemödade sig med att bara googla på svininfluensan eller vaccinationer i allmänhet, eller influensavaccinationer i synnerhet, lärde sig snabbt att det är klokt att låta bli. Vilket ju även regeringen och sjukvården också kom fram till så småningom. Det blev vaccinationer för flera miljarder över, som bara fick slängas.

I Sverige har vi en lag som populärt kallas "kvacksalverilagen". I den görs gällande att alla som håller på med alternativa behandlingar aldrig får säga sig behandla eller bota symptom. För det är inte bevisat. Inte i de tidningar som... de styrande läser, i alla fall. Att sedan Reiki används preoperativt på det största sjukhuset i USA, att Naprapater finns inom sjukvården i nästan alla länder utom Sverige och att zonterapi används inom ortopedin i Tyskland spelar ingen roll. Nej, för några förstockade personer har bestämt att det inte fungerar. Trots att studie på studie bevisar att det är utmärkta behandlingsmetoder. Akupunktur får numera förekomma i vården, men bara om man inte pratar om meridianer, vilket är grunden för hela akupunkturen. Nej, för då blir det flum. Det går inte att bevisa. Men att sticka lite nålar på vissa punkter, har visat sig vara effektivt mot diverse krämpor.

Jag blir så trött.
En sak är säker: Överheten vet inte bäst.
Svenska hälsoöverheten är inte proaktiv för fem öre. Den ligger inte i framkant.
Om vi ska ta ansvar för någonting i hela våra liv, så är det väl vår hälsa.
Att bara lämna över den till några okända personer är galet.
Är det storbonden som spökar, feodalherren, kyrkan – eller är det socialismen?
Den lilla människan i Sverige tror sig inte begripa någonting lika bra som de som bestämmer.

Det är fel.
Det är vi som är experterna.
Vi vet mer om vår hälsa än någon läkare kan göra på 30 minuter. Det är självklart.

Och medan tiden går, blir vi svenskar sjukare och sjukare och halkar efter i statistiken. I USA utbildas alla sjuksköterskor (i de flesta staterna) i Reiki, initieringen ingår i sjuksköterskeutbildningen. Man forskar i energimedicin överallt, medan svenska myndigheter nytert påstår att det bara är kvacksalveri.
Vakna! Vi behöver fler förklaringsmodeller!

Och vi måste ta tillbaka bestämmanderätten, tänkandet och handlandet när det gäller vår egen hälsa.
Basta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar