torsdag 14 maj 2015

65 000 invånare på Gotland

År 2020 ska vi vara 65 000 invånare på Gotland.
Det har Regionen bestämt.

Hur jobbar man för att få till det?
Tja, hittills går det inte så värst bra.
Väldigt få delmål är uppnådda.

Hej Regionen och Inspiration Gotland! Här får ni - alldeles gratis - några tips på vad folk behöver och vad som bör göras:

1 BO
Folk behöver kunna bo.
Bygg, bygg, bygg. Hyresbostäder, flerfamiljshus, enklare bostadsrätter.
Underlätta pendlande och distansarbete. Bygg ut länstrafiken. Subventioner inköp av elbilar. Se till att fibernätet täcker hela ön och peppa arbetsgivare att låta folk jobba hemifrån, t ex med hjälp av Distansarbeta mera.
Fundera kring det här med ständigt ökande bopriser i Visby och Innerstaden. Är det för Gotlands bästa? Vad kan man göra åt saken?
Kolla om det går att instifta någon sorts regel: För att köpa fastighet på Gotland måste man skriva sig här. Jag tror att de gjorde så i Fjällbacka, så varför inte här?

2 JOBBA
Folk vill gärna ha en försörjning.
Ta hand om egna företagare. De är självförsörjande. Hjälp dem att etablera sig, hitta nätverk, samarbetspartners osv.
Stimulera människor att starta och driva eget. Lär ungdomar entreprenöriellt tänkande.
Se över personalpolitiken hos de stora arbetsgivarna. Finns lite att ta tag i där, i de egna leden framför allt, om jag förstår saken rätt. I min begränsade bekantskapskrets har jag två vänner som har slutat på sina gotländska, offentliga jobb, pga mobbning och utfrysning. Oacceptabelt! Vakna upp, lär om, gör bättre.
Fortsätt jobba med utlokalisering av myndigheter och företag. Ju fler, desto bättre! Här är bra att jobba och leva.

3 LEVA
Folk vill ha ett meningsfullt sammanhang.
Starta ett nätverk för nyanlända. Arrangera olika aktiviteter; gemensamma träningstillfällen, gå på kulturevenemang, ge föreläsningar, ha speed dating med varandra, åk på rundturer för att lära känna ön, involvera "hyr en gotlänning"-projektet.
Stimulera föreningsverksamheten mer och låt föreningslivet vara delaktiga i att engagera nytillkomna.

4 MINSKA UTFLYTTNING
Ta kontakt med folk som ska flytta eller har flyttat.
Varför flyttar de?
Vad är problemet, vad kan vi lära till framtiden?
Det flyttar trots allt in drygt 2000 personer varje år. Eftersom det flyttar ut lika många, blir det ju ingen ökning. Tänk om vi kunde se till att fler stannade, plugga hålet i botten av hinken? Så skulle vi nå målet inom några år utan att göra någonting annat.

5 SE DET LÅNGSIKTIGT
Det här handlar om någon sorts varumärkesarbete, vilket alltid tar ungefär dubbelt så lång tid som man själv tycker är både roligt och rimligt. Ta ut en kurs och styr dit, envist! Det ger resultat framöver. Utvärdera arbetet och kolla att vi är på rätt väg då och då, men ge inte upp.

Och snälla: Sluta lägga en massa pengar på glassiga magasin med fina bilder och inriktning på Stockholmsområdet! Det finns ungefär 1,5 miljoner människor i den regionen. De är huvudsakligen nöjda med att bo där, för de har valt det. Titta lite längre! I övriga Sverige finns 7,5 miljoner personer till, som inte alls attraheras av samma argument och formspråk som Stockholm. Ni missar den stora gruppen genom att sikta in er på den lilla (som dessutom är mer benägen att flytta tillbaka till storstan, eftersom det är "nära").

Over and out.

Hälsningar
Inflytting från Småland, som kände sig mer omhändertagen av offentliga sektorn i såväl Växjö som lilla Alvesta kommun än här på ön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar