måndag 20 januari 2014

PK-maffian

PK-maffian. Allas favorit-hatobjekt.
Jag måste erkänna: Jag förstår inte riktigt.

PK - politiskt korrekt.
Wikipedia: "...som på ett opportunistiskt sätt följer den dominerande trenden i samhällsdebatten eller där man är överdrivet noggrann med att följa rådande politiska värderingar".

Det tycks mig som att folk älskar att hata dessa politiska opportunister. Men känns det inte som om man i den dagliga debatten töjer väldigt på begreppet? Så fort någon tycker annorlunda än man själv, kan man skylla på att det är PK. Då förringar man motståndarens argument direkt och kommer själv i bättre dager. Och inte nog med det: Om man får mothugg, kan man anse sig själv "förföljd av PK-maffian". Då blir det ju genast väldigt synd om en. Förhoppningsvis tar det bort lite av fokus från argumenten...

Exempelvis verkar det som om företrädare och anhängare av SD, Sverigedemokraterna, skyller alla motsägande åsikter på PK-maffian. Som om grundläggande demokratiska värderingar, som lika rättigheter oavsett kön och hudfärg, skulle vara PK? Jag vet inte... Jag kallar det nog folkvett.

Det verkar som om många tror att vi klär oss i åsikter efter vad andra tycker. Är det så? Jag vet inte det, jag. De flesta jag känner, har nog funderat både en och två gånger innan de har bestämt sig för vad de tycker. Inte 17 läser man på vad som är "politiskt korrekt" och influeras av det? Nej, i dessa dagar tänker jag att folk är mer benägna än någonsin att läsa på fakta och bilda sig åsikter i alla möjliga frågor, som "Rädda isbjörnarna på Antarktis", "Undvik engångsmensskydd", "Rätten till könsneutrala omklädningsrum" och "Nej till GMO".

Om många tycker likadant, är det PK då?
Eller är det bara en debatt med demokratisk majoritet?
Och är det då synd om de som är i minoritet?
I så fall ska vi ju ompröva vårt demokratiska system.

Nej, jag tror att Pk-maffian är en myt, framburen av sura människor med dåliga argument. Människor som tar till begreppet för att förringa sina åsiktsmotståndare då de inte kan försvara sin egen åsikt längre.
Och det låter ju väldigt farligt med "maffia".
Man riktigt ser hur hästhuvudet kommer att dimpa ner i sängen hos den stackare som går emot.

Men allvarligt talat:
Om du inte klarar debatt, så lufta inte dina åsikter offentligt.
Och skyll inte på PK om folk tycker annorlunda.
Ju mer folk tycker, desto bättre är det väl?
Det är det som är demokrati, tänker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar