tisdag 3 augusti 2010

Gotland - turistnäringen måste få kosta!

Man kan inte bara få utan insats. Det är så det är i livet. Kanske lite ledsamt, men så är det: Ingen output utan input.

Därför blir jag lite smått ilsken på Gotlands kommun och kommuninvånare.
Det verkar finnas en irritation gentemot turisterna, en tanke om att fastlänningar kommer och våldför sig på deras älskade ö.

I viss mån kan jag självklart förstå det.
Klart att Gotland främst är gotlänningarnas!
Vi som kommer dit sommartid måste givetvis fara fram med försiktighet.

Men att som Gotlands kommun inte sätta in extra resurser till brandkår och sjukvård över sommaren, är ju bara dumt. Det innebär att de som jobbar får slita hund (och blir ännu mer avoga mot turister). Klart att det inträffar mer olyckor och fler behöver sjukvård när öns befolkning stiger med tusentals invånare!

Kommunen svarar lite surt på kritiken. "Varför ska våra kommuninvånare betala för att andra kommer hit och blir sjuka?"

För att vi också handlar i era affärer, går i era muséer, betalar fastighetsskatt, utgör kundunderlag för restauranger och konserter - helt enkelt för att ni tjänar pengar på oss också!

En annan irriterande sak är att man inte får campa i Visby på kommunala parkeringsplatser, t ex sova i husbil en natt. Detta för att de har haft problem med festande ungdomar. De har skräpat ner och uppfört sig illa. Jag tycker att det i så fall är ett ordningsproblem, inte ett campingproblem. Låt polisen ta hand om det - straffa inte oss andra skötsamma turistas!

Och visst behövs det fler poliser sommartid. Se till att få in pengarna för detta på oss turister då!

Det råder nog delade meningar om turisterna. Vissa gillar också att ön lever upp. Hörde en söt historia om Visby-borna, som målar om sina hus och fixar i ordning staden lagom till turistsäsongen, för att man är stolt över sin stad och vill att den ska visa sig från sin bästa sida.

En annan bra sak är att alla som kommer med båtarna får Gotlandsguiden helt gratis, en tidskrift med massor av bra tips och kalendarium på aktiviteter.

När jag jobbade på Gotland och umgicks med fastisar (fast boende) så lärde jag mig i alla fall vad de kallade turister från Stockholm:
"Mavar" (måsar).
Varför? "För att de både skiter en massa och skräpar ner."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar