onsdag 28 juli 2010

Osäkra väderprognoser

Hur kan det vara så svårt att förutspå väder?

Det är ju stora förlopp vi pratar om som tar tid att förflytta sig. Det finns satelliter, det finns väderstatistik från 1800-frys-ihjäl och allehanda mätinstrument. Varför misslyckas meterologerna så ofta?

Jag läste någonstans att SMHI prickar rätt mindre än 50 % av gångerna. Det är uselt! Sämre än en slumpgenerator, sämre än om man gissar eller drar lott.

I vilket annat yrke får man ha fel hälften av gångerna och ändå få lön? Ja, men väder är ju inte så viktigt, invänder du kanske. Nähä - varför lägger vi miljontals (kanske ännu mer, miljarder) på en statlig myndighet som håller på med det i så fall? En myndighet där det tydligen är ok att gissa lite dåligt.

För det är ju inte ofta det stämmer.

Ibland känns det som om de stackars meterologerna försöker gardera sig och få till prognoser som passar till alla eventuella väder. "Klart till halvklart, med lokala regnskurar" är en av mina favoriter. Bara snö och åska kan krossa den...

Och i TV-vädret lägger de för säkerhets skull mest tid på att beskriva det väder vi har haft den gångna dagen. (Som sonen sa vid tre års ålder: Varför pratar dom om det? Det har ju redan varit!)

Med dagens teknik borde det gå att stoppa in historiska data och satellitdatai en väderuträknardator. Sedan skulle en väderprognos kunna lämnas för varje liten plats. I min mobiltelefon finns tre sådana app-ar. Den norska är bäst, men de två andra är också helt ok.

Jag kanske ska tipsa SMHI om dessa.

1 kommentar:

  1. Eftersom jag nu läst väder i sammanlagt två år, så måste jag invända. Det finns ingen vetenskap som har så komplicerade fysiska och matematiska modeller att jobba efter, just därför att förutsättningarna är lika slumpmässiga som virvlarna runt en fjärilsvinge.
    Ändå har prognosmodellerna blivit mångdubbelt bättre sen 70-talet när vi satt och plottade väderkartor. Och vid traditionella väst-ost-rörelser i atmosfären är faktiskt tillförlitligheten god.
    Men när lågtrycken rör sig i sydnordlig bana blir det genast lite mer komplicerat. Minimala ändringar kan flytta regnet tio mil åt väster eller öster jämfört med prognosen, och då blir denna plötsligt helt fel.
    Och prognoser längre än tre dagar ska man alltid ta med en nypa salt. Vill du veta prognoser inom de närmaste timmarna så får du en enorm träffsäkerhet, om du kollar på rätt sajt och kan väderspråket...annars skulle inte flyget fungera!!!

    SvaraRadera